Ertuğrul Rast – Ortadakarışık
DergilerdenNot
OrtadaKarışık’ın “DergilerdenNot” bölümünde okuduğumuz dergileri değerlendirmeye çalışacağız. İlk konuklarımız: Natama ve Karagöz.
Natama Sayı:1
Natama Dergisi ilk sayısıyla okurla buluştu. İddialı da bir çıkış yaptı. İlk sayısında Kürt meselesi ile ilgili bir dosya hazırlayan Natama tüm ezilenlerin, dışlananların yanında duracak mı, yoksa belli kitleleri mi arkalayacak, yani bir vicdan mı olacak, yoksa bir ideoloji mi sergileyecek, bunu zaman gösterecek. Bu arada “vicdan nedir?” sorusuna en güzel yanıtı Tolstoy’un verdiğini de buraya not düşelim. Derginin içinde genç şairlere çokça yer verilmesi dergi adına bir artı. Tam bu noktada “genç şair” tanımı üzerinde de düşünürsek… Genç şairler ikiye ayrılır: 1.si eski şiiri devam ettiren genç şairler, 2.si modern şiirin farkında olan genç şairler. Natama’da modern şiirin farkında olan gençlere rastlıyoruz ve buna seviniyoruz. Hayriye Ünal’ın orta sınıf ve şiir ilişkisini irdelediği yazı dikkate değer. Şiir beğenisinin sosyo-ekonomik bir değerlendirmesi bu yazı. Aynı konuya “Kahramanın Dönüşü” isimli kitabında Hakan Şarkdemir de değinmişti. Natama’nın diğer artısı “sanat ve kuram” yazıları, akademik ciddiyetle kaleme alınan Burak Delier imzalı “Başka bir otosansür mümkün!” ve “Barış Acar imzalı “Sanat yoktur, yalnızca ‘avangart’ vardır” yazıları birikimli yazılardı. Son olarak Bülent Usta’nın yazısından bir alıntıyla bitirelim: “Barthes’in tabiriyle ‘anti-entelektüalizm (her zaman ırkçılıkla, faşizmle birliktedir).” Natama’ya uzun ömürler diliyoruz.
Karagöz Sayı:21
Karagöz her daim takip ettiğimiz nitelikli bir edebiyat dergisi, fakat gündemde hak ettiği yeri pek bulamadığı kanaatindeyim. Bu durumu Karagöz’ün hem 3 aylık periyoduna hem de sosyal medyayı yeterince kullanmamasına bağlıyorum. Gelelim 21. sayıya… Serkan Işın’ın “Muhafazakar Sanat Manifestosu Hakkında” yazısı okunmaya değer. Osman Özbahçe “Şiir Ejderi” yazısında modern şiirde imge ve bilinç akışını inceliyor. Yazı özetle; Emre Öztürk’ün imge kullanımı ve Enes Özel’in bilinç akışı kullanımını kanıtlarıyla bize sunuyor. Şiir eleştirmenlerinin genç şairlerin şiirleri hakkında yazmaları bizi sevindiriyor, bunu önemsiyoruz. Özbahçe demişken Aşkar Dergisi’nin 24. sayısının “Osman Özbahçe” dosyasıyla çıktığını da buradan duyuralım. Aşkar demişken de birkaç kelam etmek isteriz. Sivas’tan çıkan Aşkar’ı görünce aklımdan hep şu geçiyor: Taşra, taşralığını çoktan aştı merkezleşiyor, merkez, yani İstanbul menşeili çoğu dergi ise taşralaşmakta inat ediyor… Karagöz’e ve Aşkar’a bol okurlu günler diliyoruz.
KitapŞiir
“KitapŞiir” bölümünde okuduğumuz kitaplardan/şiir kitaplarından bölümler, dizeler paylaşacağız. Özellikle yeni çıkan kitaplara yer vermek istiyoruz burada. İlk konuklarımız şairler oluyor: Nazmi Cihan Beken ve Özgür Ballı… İki şaire de başarılar diliyoruz.
“yer vermediğim yaşlı gibi başımda duruyor hayat”
“neden tersten okununca neden mesela?”
ZihinEsmesi
1-müslüman kişi depresyona girmez diyorlar, gülüyorum buna.
2-hapishanelerin yüzde kaçını ateistler oluşturuyor? bu sorunun cevabını merak ediyorum.
3-şiddete karşı şiddetin tek doğru uygulayıcısı “dexter” gibi geliyor bana, asla mermi kullanmaz ve bir sezonda 12 bölüm, yani şiddete karşı “kurmaca şiddet”.
4-şairi diğer şairlerden ayıran temel unsur: dil karşısındaki tutumudur. dil içindeki tutumu mu demeliydim yoksa?
5-modern şiirle modernizme savaş açmak, ilginç deneme!
Ci – Nazmi Cihan Beken – Dedalus Yayınları
“Yerleşik hayatımın erdemlerine / Yolda da bağlı kaldım”
“Senin insan arkadaşların vardı / Sanatın saf neşesinden çıkarıp çıkarıp / Alırdın o resmi”
“Kuzey kutbunun sınırlarını düşünürken ağlamıyorum”
“Bir insanı alıp en ince damarlarına kadar inceledik / Anlamın bulunmaması / Suyu olağanüstü bir şekilde berraklaştırdı”
“Gerçekliğimi resmi yazı ile bildiriyorum / Sıfıryedi uç kutusunun alt kısmındaki delik gibi”
“Düşüncelerimi güneşler ve uykusuzluklar halinde söylüyordum”
İronika – Özgür Ballı – Ebabil Yayıncılık
“bu şiiri size HD kalitesiyle…”
“-fakirlerin karısına eş denmez elbet-”
“babam uzak bir masaldan ekmek almaya gitti”
“bir vazgeçişti kelebek olmak / belki de en güzel intihar.”